瀏覽人數:33798041
 
 
 
主題:
年份:
   

關鍵字:

月份:

 
我的決性時刻
 
主題: 性教育  
發表時間: 2013-11  
 

「喂,點算呀?佢成日借機挨過來呀… 我係對佢唔太反感,應承佢睇場戲都好俾面啦…無想過佢咁進取囉,第一次出街就咁… 嗱嗱嗱,佢又挨來過啦!點呀?避唔到咁多次噃,套戲都未完,就咁走好老土喎…如果會錯意咁咪好瘀!喂喂!點算呀?點解無人答我架?!喂喂喂…」

「喂,我而家點做好呀?屋裡面得番我同佢咋!我覺得佢今日有D古怪,對我特別溫柔,好似想同我”咩嘢”呀… 我唔係唔鍾意佢,但無想過咁快就再進一步囉!佢攬得我好大力,錫得特別肉緊… 我個心跳得好快呀!我唔知點做好呀…我應該推開佢嗎?佢會唔會以為我唔愛佢架?佢隻手好暖,摸得我好舒服呀…  我好驚會出事呀!點算呀?點解無人答我架?!喂喂喂…」

########################################################

人生充滿抉擇,在面對戀愛及性行為決定的當下,不可能即時有你的好友、父母、師長來為你擋駕,給你意見。在意亂情迷、六神無主的情況下作出的決定,往往非明智的,有機會令自己感到後悔,甚至帶來難以承受的後果。與其在那刻才急問「點算好?」,不如預先裝備好自己,思考個人對性和戀愛關係的立場,嘗試定下界線與策略,那麼在面對抉擇時便不用自亂陣腳,把自己的決定與命運交託他人!

【決性時刻】,是一個有關戀愛及性行為抉擇的性教育體驗學習電腦遊戲,由香港家庭計劃指導會與香港大學合作開發。此遊戲可以作為性教育的課堂活動,導師可利用遊戲內的指引,讓青少年感受如何在戀愛及性行為中作出精明的抉擇。

此遊戲需要大家過五關,包括:「戀問戀答」、「照出親密線」、「智性逃慾」、「識性讚一讚」及「出路有排行決策」,過程中讓青少年在模擬的情況下作決定,亦要考考個人的性知識及判斷力。如要過關,思考、溝通、求助能力以及價值信念也不可少!透過遊戲,可以幫助青少年認識約會戀愛中的自己,學習設定親密界線及明白其的重要,認識性衝動及了解性行為考慮因素,掌握保護自己的意識,最後,是了解萬一面對意外懷孕,該如何選擇出路。

想玩?無問題,用以下途徑便可:
Facebook版:https://apps.facebook.com/fpasmartchoices
網上版(需以hkedcity帳戶登入):http://smartchoices.proj.hkedcity.net
iPad 版(需以hkedcity帳戶登入):https://itunes.apple.com/hk/app/id673857604?mt=8

 
 
 
 

版權 © 2004 - 2017 香港家庭計劃指導會,版權所有,不得轉載。