瀏覽人數:33792711
 
 
 
主題:
年份:
   

關鍵字:

月份:

 
孩子性好奇, 家長點算好?
 
主題: 家庭性教育  
發表時間: 2012-11  
 

急問:囝囝對性特別好奇,點算好?

小吉媽:囝囝,五歲,最近好似對性特別好奇,成日問埋果D問題,昨天更發現他摸自己下面,點算?


靚大媽:@_@  而家D細路好早熟…


BC268:係唔係下面痕?帶佢睇醫生啦!


小吉媽:睇咩醫生?普通兒科?


咩咩12:樓主,有無問下佢點解咁做?性好奇的意思係?


小吉媽:都有問…佢話”唔知呀”咁就走開咗…


Mrs. L11:我小朋友都試過,遲些就不會啦,不用太擔心哩…


小吉媽:但前幾晚睇到”亞太男士”選舉,佢不停問點解佢地唔著衫只著底褲行來行去,點解佢咁做我又話唔得…仲有呀,昨天收到田田百貸的減價宣傳,咁多嘢唔睇,就睇住女裝內衣的宣傳相,又係問點解…我真係好擔心佢第時會性變態呀…


咩咩12:你地有無做性教育呀?這個年紀對性係會特別好奇,可能佢想知多些吧


路人:這些問題好普通吧,不用太緊張吧…反而你地要留意下俾佢睇果D電視節目D意識囉…


Mrs. L11:贊成樓上的意見!


Hoho1846:放鬆些吧,香港媽~~~~


小吉媽:性教育?點講出口呀…


咩咩12:家庭性教育是很重要的,尤其是當小朋友對性開始好奇,適當的教導對小朋友成長好有幫助。一開始係會好難為情,不知怎樣開始,但開始了,也不是怎麼難的事!


路人:而家做家長都唔容易…


靚大媽:邊度有資料?我都想要呀!


咩咩12:家計會啦,你上佢地性教育網,有好多教材同文章:www.famplan.org.hk/sexedu


靚大媽:謝謝~ @V@


咩咩12:佢地12月1日會有個性教育家長小聚,講小朋友性好奇架,有講解同回答問題。我係佢地家長會員,已經報名了,免費架:

性教育 家長小聚 - 「如何處理孩子性好奇?」

日期:12月1日(星期六)
時間:上午10:45-12:00
主持:李明英女士(家計會教育經理)
地點:家計會賽馬會青Zone
       活動及資源館(ARC)多用途室
       (灣仔軒尼詩道130號修頓中心8樓)
對象:5-8歲兒童的家長
內容:短講,短片/動畫,Q&A
報名:2919 7793


小吉媽:點做會員呀?


咩咩12:我參加咗佢地活動及資源館會員,可以借性教育書同資源,買資源都有折架!看看:http://www.famplan.org.hk/sexedu/B5/arc/intro.asp


 
 
 
 

版權 © 2004 - 2017 香港家庭計劃指導會,版權所有,不得轉載。